Blog

June 1, 2018

Nikon – cum sa lipesti cauciucul inapoi

Nikon - DIY

  Nu e nici un secret, Nikon are cauciucurile si adezivul mult inferioare fata de alte branduri, nu stiu daca tine de marketing, cum Canon are obiectivile gri (candva erau necesare pentru a nu se incalzi prea tare), dar nu e o idee geniala, e chiar opus, o idee proasta, care e destul de costisitoare, e necesar sa trimiti aparatul intr-un service care poate iti mai gaseste ceva “probleme” la aparat pentru a creste nota de plata, exista si varianta chinezeasca, dar nu stii ce vei primii, poate ti se vor topi in mana sau iti coloreaza mana, mai exista si varianta de a lipi inapoi cauciucurile originale, iar aici vine problema, daca Nikon nu (vrea sa) stie ce adeziv sa foloseasca de unde sa stim noi? E destul de simplu, exista firme specializate pentru asa ceva, care iti ofera toate datele tehnice necesare, daca ai chef de lectura, sau intrebi pur si simplu care banda dublu adeziva e pentru cauciuc, plastic si metal. 

    Eu am fost la verla.ro si mi-au recomandat o banda dublu adeziva exact pentru cauciuc, mai concret aceasta banda, Orabond 1358. Am cumparat cantitatea minima, 50m pe 2cm si nici nu a fost scumpa. 

    La inceput am fost putin sceptic, credeam ca nu va tine, ca se vor dezlipi la primul eveniment, dar nu a fost nicidecum asa, am mai multe evenimente fotografiate si se tine foarte bine, nici urma de probleme. 

  Am lipit inapoi pe aparat 3 cauciucuri, cel de la usita de carduri, cel dintre LCD si joystick si cel din fata unde e scris modelul aparatului. Am dat jos toate gumele iar cu diluant am curatat ramasitele de adeziv de pe ele, prima data am testat pe un colt de cauciuc daca se topeste si a fost in regula, aparatul in cauza e un Nikon D810, atentie nu dati cu diluant pe plastic, il topeste, am testat eu cu un betisor de ureche si foarte putin diluant, indata ramane negru pe betisor, adezivul de pe aparat se curata pur si simplu cu mana (ia ceva timp), dar puteti incerce si alte substante poate aveti noroc. In final am sters cu un disc demachianta si spirt sanitar. 

   Din guma de pe usita si cea de langa LCD am taiat dintr-un capat pentru ca s-au lungit, am taiat tot cate putin si am verificat sa fie la lungimea corecta. 

  Banda dublu adeziva am decupat-o dupa marimea gumelor la usita si cel drept de langa LCD dar in schimb la cel din fata, avand o forma mai ciudata, am taiat multe fasii mici si am incercat sa acoper cat mai bine suprafata, dupa care le-am lipit inapoi pur si simplu, avand grija sa nu ramana bule de aer sub cauciuc si sa fie presat bine in toate colturile. 

Imi pare rau ca nu am facut fotografii pe parcursul procesului dar sincer nu credeam ca vor tine, asa ca nu am vazut rostul. 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments