Blog

November 29, 2016

Cum sa alegi un fotograf de nunta

Nunta ta vine in curand, ce te faci? Care sunt pasi care trebuie sa ii iei in considerare pentru a alege ceva pe placul vostru?

Primul si cred ca cel mai important pas e sa iei o decizie daca pui accent pe calitate sau pret, dupa ce ai stabilit acesta, lucrurile se simplifica, e logic ca daca mergi la buget vei alege cel mai ieftin, dar ce ne facem daca alegi calitatea? Cum vei putea sa alegi cel mai potrivit fotograf? In cazul acesta te ajut cu cateva sfaturi.

 1. Sa te uiti peste portofolile mai multor fotografi ca sa-ti faci o idee despre ce stil fotografic iti e pe plac.
 2. Dupa ce stii ce stil iti place, sa cauti mai multi fotografi pe stilul tau.
 3. Sa iti faci o idee despre ce contine pachetul foto.
 4. Sa te decizi daca doresti pachetul video sa vina la ghici cu foto sau il alegi separat.
 5. Sa va ganditi voi ce v-ati dori in mod special pe partea foto.
 6. Pretul. Cat? De ce? Pentru ce?

 

 1.  Fotografi sunt multi, la fel si stiluri, diferente sunt multe, de la nunti editate si incadrate aproape identic pana la fotografi care se muleaza dupa personalitatea, caracaterul si cerintele mirilor pentru a le oferi ceva personalizat.
 2. Dupa ce ati decis ce stil va e pe plac, evident e sa cautati mai multi fotografi pe stilul ales, prin asta aveti mai multe oferte pe care le puteti compara si evident cresc sansele ca un fotograf care va place sa fie disponibil pe data voastra.
 3. Pachetele foto variaza, de la pachete foarte complexe la unele foarte simple, aici fiecare fotograf isi face pachetul dupa preferintele lui, totusi de avut in vedere ca un pachet foarte boagat inseamna o calitate mai mica, iar un pachet foarte simplu va creste pretul prin adaugarea de servicii.
 4. Aici e mai complicat, multi miri aleg pachetele la comun din comoditate, recomand sa alegeti ceva care sa va placa, peste ani o sa ramaneti doar cu partea foto-video de la nunta. Videografii care vin la pachet de cele mai multe ori sunt luati la ghici, dar totusi grija cand alegeti separat sa nu existe divergente si invidie intre fotograf si videograf. Recomand un videograf care e atent la lumina, incadrare, fundal, sunet si sa foloseasca scule profesionale.
 5. Daca va doriti sedinta foto “Save the date” care va poate salva si scoate din belea cu invitatii de nunta personalizate, la “Trash the dress”, print foto, studio foto la sala, album etc. De tinut cont ca valoarea albumelor nu e foarte mare, evident pentru cele standard, iar multi fotografi va scot ochii cu X numar de albume, care le puteti printa oricand cu o simpla cautare pe google, dar sa nu uitati ca designul albumului e cea mai grea parte din tot ce tine de albume.
 6. Pretul e foarte discutabil. Sa luati in considerare investitia care au facut-o fotografii in ei, workshopuri, cursuri, nopti nedormite in fata tutorialelor de fotografie etc, la echipamentul care il au in dotare si il folosesc la nunti. Aici cel mai bine e sa stabiliti o intalnire si sa discutati toate detaliile legate de pachet si pret. Sa nu uitati sa intrebati de costuri suplimentare, transport, cazare etc.

 

Alte detalii de luat in calcul:

 • Termenul de livrare al fotografiilor, sa nu aveti impresia ca un fotograf bun o sa va dea fotografiile in 30-60 zile, cel mai putin sa va asteptati la 90. Fotograful va petrece zeci de ore pe nunta voastra sa o editeze asa ca aveti rabdare. Daca va spune ca primiti fotografiile in 30 zile, sigur nu e profesionist.
 • Cine vine la nunta voastra pe post de fotograf? Nu recomand sa colaborati cu firme pe profil foto-video nunti, de cele mai multe ori se vor prezenta cu un portofoliu foarte bun, dar va veni un fotograf incepator la nunta voastra. Sa luati in calcul ca o firma contracteaza chiar si 10 nunti pe weekend. Dar daca totusi semnati contract cu o firma, sa fie trecut in contract numele fotografilor si videografilor care vin la nunta si cereti sa vedeti portofoliul lor, nu va multumiti cu faptul ca cineva va arata cu degetul fotografii in album si va spune ca sunt ale acelui fotograf, cautati pe facebook numele fotograflui, de cele mai multe ori o sa gasiti o pagina a lui cu poze postate.
 • Sa discutati cu fotograful si videograful in persoana, sa aveti garantia ca e o persoana serioasa, placuta, sociabila, de la care nu veti avea probleme la nunta.
 • Daca aveti de ales intre un fotograf care va ofera album dar cu putina experianta si unul fara album cu mai multa experienta, alegeti pe cel fara album, dupa cum am mentionat mai sus, puteti printa singuri albumul ulterior.

Pentru alte pareri intrati pe www.fotografi-cameramani.ro

[adl-post-slider id=”3375″]

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email